marți, 14 iunie 2011

Preparate culinare pe care le puteti folosi mereu cu Praz


PRAZUL este original din regiunile mediteraneene, Stiati caprazul este o leguma care a inceput sa fie consumata inca dinaintea nasterii lui Hristos ?

In timp el a fost descoperit de egipteni, romani, greci si iudei devenind un aliment de baza in orice bucatarie. Asemanator la gust cu ceapa (dar lipsit de uiutimea acesteia) se aseamana cu usturoiul, bogat in vitamine, prazul se foloseste azi atat ca aliment cat si ca medicament. Vedeti cateva retete cu praz care va vor ajuta sa va mentineti mereu in forma zi de zi .

Avand o aroma mai delicata ca ceapa si ca usturoiul, fiind un pic dulceag, prazul este o leguma cu un continut mare de protide, glucide, lipide, vitamina B1, B2, B3 si vitamina C. El asigura organismului substante minerale bogate in fosfor, calciu, potasiu si fier. Consumat proaspat prazul este un bun inlocuitor al cepei sau a usturoiului in salate cu diverse legume. Multe preparate culinare devin mai bune la gust daca au ca baza principala prazul. La salatele cu praz puteti adauga oua fierte, cartofi copti, smantana sau maioneza, branza, carne de pui fiarta sau orice alta leguma doriti. Condimentate dupa gust veti obtine preparate culinare deosebite si originale, usoare si putin calorice. In gastronomia romanesca nu veti gasi foarte multe retete cu praz, insa inventivitatea si intuitia unei gospodine pricepute va poate fi de ajutor. La noi una dintre cele mai cunoscute retete cu praz este mancarea cu praz care poate fi preparata in diverse forma, cu carne sau fara, cu orez, masline sau ciuperci.

Pentru prepararea mancarii cu praz cu carne (puteti folosi orice fel de carne) veti avea nevoie de 300-400 g carne, 50 ml vin, 3-4 fire de praz (1 kg), 1/4 l suc de rosii, o ceapa (50 g ), 100 ml ulei, marar, patrunjel, piper, sare. Pentru inceput se caleste ceapa in 3-4 linguri de ulei dupa care se adauga carnea taiata bucatele. Se fierbe adaugandu-se cate putina apa pana cand se inmoaie ceapa si carnea este fiarta. Se iau firele de praz, se taie rondele, se sareaza si se prajesc in 2-3 linguri de ulei la foc mic. Se poate adauga si 1-2 linguri apa ca sa nu se arda. Cand toate sunt fierte se amesteca si se adauga sucul de rosii, vinul, pentru a se forma un sos care sa acopere carnea si prazul. Se condimenteaza dupa gust si serveste cu patrunjel sau marar tocat.

O alta reteta de mancare de praz des preparata la noi, mai ales in perioada postului, este mancarea de praz cu masline sau orez. Pentru acesta aveti nevoie de 3-4 fire de praz, 2 cepe potrivite, 150-200 g masline, 1 lingura de ulei, ulei si sare. Se curata prazul si ceapa, se toaca (prazul se taie rondele), se sareaza si se caleste in putin ulei adaugandu-se si putina apa. Se lasa sa fiarba si la final se adauga maslinele si bulionul dupa care se mai lasa pe foc inca 15-20 de minute. La fel de gustoasa si hranitoare este si supa cu praz, un preparat culinar foarte indicat pentru combaterea raceli si a gripei. Fierbeti 2 fire groase de praz, 2 cartofi mijlocii, un morcov si o ceapa. Cand totul s-a fiert, scurgeti zeama si pasati legumele, apoi subtiati cu zeama atat cat va place si potriviti-o de sare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu